Skip to main content

Vikinger – og vikingeskibe

Det er i Skandinavien helt almindeligt at tale om vikingetiden som om det var en periode med sine særlige kendetegn ligesom stenalderen og jernalderen. Det skyldes jo nok at moderne skandinaver ser sig som efterkommere af de modige vikinger der spredte skræk og rædsel i vores nabolande. I resten af Europa taler man derimod ikke om en særlig vikingetid, men om begyndelsen af middelalderen.

Det er uklart hvad ordet ‘viking’ betyder, men det blev oprindeligt brugt i betydningen ‘sørøver’. Man var altså ikke viking blot fordi man var skandinav, men nogle skandinaver valgte i perioder at ernære sig som vikinger – og det kom til at gå ud over bl.a. købmænd, klostre og byer i deres nabolande. Det var sjældent sådan at vikingerne skånede de andre skandinaviske lande. Selvom vikinger fra fx Danmark og Norge godt kunne drage på plyndring sammen, kunne de godt angribe mål andre steder i Skandinavien. 

Det eneste nye var at vikingerne fik en ny teknologi, de hurtige og sødygtige vikingeskibe, til rådighed, og den gjorde at de kunne overrumple og plyndre såvel handelsskibe som byer og klostre på den anden side af Nordsøen, Den engelske kanal og Østersøen – ja, ved flere lejligheder nåede de helt ind i Middelhavet og også til Nordamerika.

Vikingerne var jo germaner, og de germanske stammer havde dengang allerede været i hyppig konflikt med deres nabostammer i tusind år, så vikingerne fortsatte blot denne blodige tradition. Det nye var så at de med de teknologisk avancerede vikingeskibe var i stand til kæmpe på havet og gå i land på fremmede kyster. Så uden vikingeskibe ville der ikke have været noget vikingetid, kun evindelige konflikter med naboerne. 

Det vigtigste var imidlertid ikke vikingeskibet i sig selv; det var sejlet der gjorde det muligt for vikingerne at krydse over åbne havområder som mellem øerne i Nordatlanten, ja blot at krydse Nordsøen uden sejl ville have været en stor opgave, og det kunne i hvert fald slet ikke gøres på de ca. to døgn som de danske vikinger, når vinden var gunstig, skulle bruge for at sejle til England. Så uden sejl ingen vikingetid. Men uden klink heller ingen vikingetid.

Skibet gjorde det muligt for vikingerne at handle, plyndre og kolonisere i vores nabolande. Det var også skibe der førte de døde til dødsriget. Og når stormænd blev begravet, skete det nogle gange i store skibssætninger som denne ved Klebæk Høje nord for Vejen. Den ene af højene ses i baggrunden; de stammer fra bronzealderen. Stenen i forgrunden er en runesten (Bække 2). Den er rejst til minde om en kvinde ved navn Vibrog. Det er kun de høje sten der er originale, de små er rekonstruktioner. De er i dag erstattet af stålplader. Foto: Peder Meyhoff (CC BY-SA 3.0).