Skip to main content

Om Danmarks Teknologihistorie

Velkommen til Danmarks Teknologihistorie. Her skriver jeg om Danmarks historie set fra en teknologihistorisk synsvinkel.

Men hvorfor det? Er der ikke historiebøger nok? Og websteder om historie – om oldtiden, vikingetiden, middelalderen osv.?

Jo, men der er ikke mange steder historien konsekvent bliver set sammen med teknologiens udvikling. Tidligere var det de store mænd der blev set som de drivende agenter i historien, først fyrster og hærførere, siden opfindere og erhvervsmænd. Nogle gange skildes historien med udgangspunkt i de store ideer – måske endda ligefrem fornuften, det rationelle, som den stærkeste kraft.

I nyere tid er det imidlertid blevet mere almindeligt at se den teknologiske udvikling som historiens vigtigste drivkraft. Men omvendt er det jo også ‘samfundet’ der sætter rammerne for hvordan teknologien udvikler sig. Man kan beskrive det som en kontinuerlig vekselvirkning mellem teknologien og samfundet med alle dets kulturelle områder, inklusiv kunst og politik. Det er i hvert fald det jeg gør her.

Endnu under færdiggørelse!

Selve teksten er i princippet færdig. Der kommer både mindre rettelser og opdateringer. Og på de sider der handler om nutiden – og ikke mindst fremtiden – vil der helt sikkert komme større opdateringer. Her udviklingen teknologien – og anvendelsen af de nye teknologier – sig hurtigt.

Der mangler også finish af det visuelle udtryk. Og der mangler billeder på en del sider. Men det kommer alt sammen!

Om billederne

En vigtig grund til at begynde på dette websted var at jeg havde et stort antal relevante fotografier. Men det viste sig at jeg slet ikke havde nok, og jeg er derfor begyndt at indsætte fotos og andre illustrationer med Creative Commons- eller Public Domain-kreditering.

Som anerkendelse af denne brug har jeg til gengæld udstyret alle mine egne billeder Creative Commons-kreditering. Du må således gerne kopiere og bruge mine fotos – og også ændre dem. Den eneste betingelse er at du krediterer mig som ophavsmand.

Hvem er jeg?

Jeg hedder Peder Meyhoff, er tidligere gymnasielærer i teknologihistorie (teknisk gymnasium). Jeg er derudover bl.a. medforfatter til forlaget Systimes ebog om Teknologihistorie (samt den oprindelige papirbog af samme navn). Jeg er således formidler og ikke forsker.

  • Adresse: Overdrevet 15, 8382 Hinnerup.
  • Mail: peder@meyhoff.com.
  • Mobil: 2467 6133.

Webstedet tilhører forlaget SøftenDal. Forlaget har samme adresse og mailadresse som mig, men mailadressen er soeftendal@gmail.com.