Skip to main content

Fremtidens fossilfrie samfund?

Det er jo altid udfordring for en historiker at se frem. Det er også svært at forudsige hvordan teknologien udvikler sig, og hvordan den vil påvirke vores samfund. Det er sjældent teknologi udvikler sig som perler på en snor, ofte sker der pludselige og helt uforudsigelige spring. 

Der er mange der håber på at man opfinder nye revolutionerende teknologier der nærmest kan trylle de nuværende teknologiskabte klimaproblemer væk. Men det vil dog næppe ske, dels fordi der er mange forskellige kilder til udledning af CO2 og andre drivhusgasser, og dels fordi opvarmningen allerede nu er ‘selvkørende’ – CO2-indholdet i atmosfæren er steget, havvandet er blevet varmere, de sne- og isdækkede områder er blevet mindre, og de permafrosne områder er blevet mindre. 

Der er dog ingen tvivl om at der vil fremkomme en række nye teknologier der på forskellig måde mindsker udledningen. Nogle af disse nye teknologier er allerede på vej, men foreløbig er der ingen der alene kan vende – eller blot bremse – udviklingen. I de kommende år må vi forvente en hård debat mellem de klimaaktivister der vil hurtige indgreb mod vor CO2-udledende livsstil og de opfindere og virksomheder der vil løse problemerne med deres nye teknologi. I midten står så regeringerne der prøver at navigere mellem de to yderpunkter – men uden at genere vælgerne. Sporene fra De gule veste i Frankrig skræmmer.

Imidlertid er der uden tvivl brug for både markante livsstilsændringer og mange nye teknologier hvis den globale opvarmning skal bremses.