Skip to main content

Forrest på mobiltelefoni

I dag lyder det måske overraskende, men Danmark var – sammen med andre nordiske lande – i front med at udvikle mobiltelefonen. Det var således de nordiske teleselskaber der sammen udviklede verdens første fuldautomatiske mobiltelefonsystem, NMT (Nordisk Mobil Telefoni). Centralt placeret var her Östen Mäkitalo fra det svenske Televerket. 

Der var lavet enkelte mindre net før, men NMT blev det første større net, og det første der dækkede flere lande. Det åbnede i Sverige og Norge i 1981, og i Danmark og Finland i 1982. Systemet byggede på en blanding af digital og analog radiokommunikation og betegnes som et 1. generations-net. Det var kun selve registreringen af telefonen til basisstationen, der var digital. Samtalen foregik analogt, og NMT blev derfor fra 1991 afløst af det helt digitale 2. generations-net GSM. Mens NMT var resultatet af et nordisk samarbejde, var GSM resultatet af et europæisk.

NMT – og de nye mobiltelefoner – blev en kæmpe succes i hvert fald i forhold til forventningerne, for endnu i 1990 var der trods alt kun godt én mio. abonnenter i hele Norden. De nordiske lande var længe de lande i verden hvor flest havde mobiltelefon, og man skulle nogle steder, bl.a. i København, stå på venteliste for at få et abonnement. NMT blev også taget i brug i en række andre lande, primært i Europa og Asien. Det var i brug i enkelte tyndt befolkede områder endnu efter 2010. I Grønland var det i brug til 2007. 

De første mobiltelefoner – eller mobilradioer som det hed dengang – vejede adskillige kg og var primært egnede til at medbringe i biler eller på små både. Her i pionertiden var amerikanske Motorola den førende fabrik, og de sendte verdens første rigtige mobiltelefon på markedet i 1984. Den nåede dog aldrig det danske marked, men hurtigt efter begyndte bl.a. finske Nokia og svenske Ericsson at producere først biltelefoner og siden lommetelefoner. Både Nokia og Ericsson sendte deres første rigtige lommetelefoner på markedet i 1987, og de to fik siden meget stor succes, især fordi de takket være NMT-netværket fik et stort hjemmemarked, men også fordi de var ret nemme at betjene. Både Motorola, Nokia og Ericsson kom tidligt på markedet i Danmark, og de fik pæne markedsandele. Men i 1980’erne var der også danske mobiltelefoner på markedet, og de havde også stor succes. De danske mobiltelefoner kom fra virksomhederne Storno, AP, Cetelco og Dancall – heraf havde de to første samarbejde med DTU og de to sidste med AUC i Aalborg. Tilsammen sad de fire producenter på mere end halvdelen af mobiltelefonsalget i Danmark midt i 1980’erne, og de beskæftigede flere tusinde arbejdere. Men succesen var kort; de blev alle opslugt af store udenlandske konkurrenter, og alle er blevet lukket og deres navne forsvundet.

Under dette tema kan du læse opslag om: